darmbacteriën veranderen drempel van immuunactivatie bij artritis

Achtergrond

De resultaten van de studie

Een nieuwe theernment studie beschreven hoe nature voorkomende darmbacteriën bijdragen tot ernst van de ziekte in een muismodel van artritis. Begrijpen hoe gut microben reguleren immuuncellen zal helpen onderzoekers bepalen hoe auto-immuunziekten zoals artritis te ontwikkelen. De studie verschijnt in het 27 juni 2013, online kwestie van Immunity.

Auto-immuunziekten optreden wanneer het immuunsysteem de lichaamseigen cellen, weefsels en organen. Immuuncellen zogenaamde self-reactieve T-cellen kunnen verantwoordelijk zijn voor deze aanvallen. Normaliter autoreactieve T-cellen aanwezig zijn in het lichaam, maar aanwezig in een winterslaap-achtige toestand. Echter, in auto-immuunziekten, self-reactieve T-cellen worden gemakkelijk geactiveerd, of gewekt, en onderzoekers proberen te begrijpen hoe deze verandering optreedt.

Betekenis

Jarenlang hebben wetenschappers bekend dat bacteriën van nature in de darm diepgaande effecten op de ontwikkeling en de activiteit van immuuncellen hebben. Wetenschappers weten ook dat specifieke bacteriën in de darm, zoals gesegmenteerde filamenteuze bacteriën (SFB), kan de ontwikkeling van ziekten zoals autoimmune artritis bij muizen verergeren. Het was echter niet bekend of en hoe darmbacteriën invloed op de activering van autoreactieve T-cellen.

Referentie

theernment onderzoekers Pascal Chappert, Ph.D., en Ronald Schwartz, M.D., Ph.D., voorgesteld specifieke darmbacteriën de gevoeligheid van autoreactieve T-cellen kan verhogen, het verbeteren van hun activiteit in auto-immuunziekte. Om dit concept te testen, gebruikten ze een muismodel van artritis die wordt aangedreven door zelf-reactieve T-cellen. Tijdens het monitoren ziekteprogressie in twee groepen muizen die verschillende darmbacteriën geherbergd, zij opgemerkt dat een groep steeds had meer ernstige artritis dan de andere. Ze ontdekten ook dat SFB die hiervoor gezorgd verergering van de ziekte.

De onderzoekers vervolgens geïdentificeerd specifieke stappen die SFB gekoppeld aan een ernstige auto-immuniteit. Eerst muizen met SFB er meer IL-12p70, een pro-inflammatoir cytokine, in de darm. T-cellen worden geactiveerd door verschillende signalen, waaronder pro-inflammatoire cytokines. Ten tweede, muizen met SFB hadden hogere aantallen autoreactieve T-cellen. Een belangrijk kenmerk van geactiveerde T-cellen is hun vermogen om te delen en in aantal toenemen.

De onderzoekers vinden dat SFB de activering drempel van zelf-reactieve T-cellen kunnen veranderen door de stimulerende eigenschappen van IL-12p70. Omdat de T-cellen toonde gevoeliger voor aanvullende activerende signalen zij toegenomen celaantal en produceerde meer IFN-γ, een pro-inflammatoir cytokine, waarvan ziektestrengheid gereden.

De theernment onderzoekers aangetoond dat veranderingen in de micro-omgeving door darmbacteriën kan leiden T-cellen hun activeringsdrempel veranderen. Dit werk belangrijke informatie te begrijpen hoe darmorganismen invloed immuuncellen, die kunnen helpen wetenschappers ontwerpen betere therapieën voor autoimmuunziekte of juist versterken immuunresponsen bij immuun-deficiënte patiënten.

Chappert P, Bouladoux N, S Naik, Schwartz RH. Specifieke gut commensale flora verandert plaatselijk T-cel-tuning endogene liganden. Immuniteit (2013)