elektroconvulsietherapie (ECT)

depressie Trends

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een procedure voor de behandeling van ernstige depressie. Het kan worden gebruikt bij mensen die symptomen zoals wanen, hallucinaties, of suïcidale gedachten of wanneer andere behandelingen zoals psychotherapie en antidepressiva medicijnen hebben niet gewerkt hebben. Het wordt ook gebruikt voor andere psychiatrische en neurologische aandoeningen, zoals schizofrenie en de ziekte van Parkinson.

Het is niet precies bekend hoe dit brain stimulation helpt de behandeling van depressie. ECT werkt waarschijnlijk door het veranderen van chemicaliën in de hersenen (vergelijkbaar met geneesmiddelen), met inbegrip van neurotransmitters zoals serotonine, natuurlijke pijnstillers endorfines genaamd, en catecholaminen zoals adrenaline.

ECT behandelingen worden meestal 2 tot 3 keer per week gedurende 2-3 weken. Onderhoud behandelingen kan één keer worden gedaan per week, taps toelopend naar beneden om één keer per maand. Zij kan enkele maanden tot een jaar, om het risico op terugval te verminderen. ECT wordt meestal gegeven in combinatie met medicijnen, psychotherapie, gezinstherapie en gedragstherapie.

Vanwege de effecten van narcose, kan je niet denken aan de procedure. U mag enige verwarring, misselijkheid, hoofdpijn en kaak pijn onmiddellijk na ECT ervaren. Deze effecten kan enkele uren duren. U kunt ook ervaring op korte termijn geheugenverlies. Dit effect moet geleidelijk beter binnen enkele weken.

ECT wordt gebruikt bij ernstige depressie en andere psychiatrische of neurologische aandoeningen (zoals de ziekte van Parkinson en schizofrenie).

Soms ECT wordt gebruikt voor oudere volwassenen die het nemen van meerdere geneesmiddelen voor andere ziekten en die niet in staat om extra medicijnen te nemen voor depressie. Soms ECT wordt gebruikt voor mensen die de bijwerkingen van de geneesmiddelen tegen depressie niet kunnen verdragen.

Studies hebben aangetoond dat ECT is een effectieve behandeling op korte termijn ernstige depressie. ECT kan worden gebruikt als andere behandelingen niet hebben gewerkt. 1

Het is belangrijk om nabehandeling met medicijnen of onderhoud ECT het risico op terugval te verminderen.

In zeldzame gevallen kan ECT de bloeddruk verhogen, veranderingen in hartritme veroorzaken, of produceren aanvallen die langer dan verwacht duren. Deze fysiologische veranderingen treden meestal meteen na de behandeling ECT en kan worden beheerd door de gezondheidswerkers doen van de procedure, indien nodig. Vaak, maar deze veranderingen snel oplossen zonder behandeling.

De risico’s van onbehandelde, ernstige depressie (refractaire depressie) zijn vaak groter dan de risico’s van ECT.

Andere bijwerkingen van ECT kunnen onder meer hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, en korte termijn en eventueel op lange termijn problemen met het geheugen.

Een persoon die ECT een grondig lichamelijk onderzoek voorafgaand aan de behandeling.

Vul het speciale behandeling informatieformulier (PDF) (Wat is een PDF-document?) Om u te helpen deze behandeling te begrijpen.

National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) (2003). De klinische effectiviteit en kosteneffectiviteit van elektroconvulsietherapie (ECT) voor depressieve stoornis, schizofrenie, katatonie en manie. London: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Clinical Excellence (NICE). Online beschikbaar: http://www.nice.uk/TA059.

Kathleen Romito, MD – Family Medicin; Lisa S. Weinstock, MD – Psychiatrie

14 november 2014

s nieuwe e-serie over diagnose, de behandeling, en leven met binge eating disorder