epilepsie: multiple subpiale transection (MST)

Soms hersenen epileptische aanvallen beginnen in een vitaal gebied van de hersenen – bijvoorbeeld in gebieden die beweging, gevoel, taal, of het geheugen te controleren. Wanneer dit het geval is, een relatief nieuwe epilepsie behandeling genaamd meerdere subpiale transsectie (MST) kan een optie zijn. MST stopt de aanval impulsen snijden zenuwvezels in de buitenste lagen van de hersenen (grijze materie), spaart de vitale functies geconcentreerd in de diepere lagen van hersenweefsel (witte stof).

De meeste mensen met epilepsie kunnen hun aanvallen onder controle met medicatie. Echter, ongeveer 20% van de mensen met epilepsie niet verbeteren drugs. In sommige gevallen is operatief verwijderen deel van de hersenen waardoor de aanvallen kan worden aanbevolen.

MST kan een optie voor mensen die niet reageren op medicatie en waarvan aanvallen beginnen in hersengebieden die niet veilig kan worden verwijderd. Bovendien moet er een gerede kans dat de persoon zal profiteren van chirurgie. MST kan alleen of met de verwijdering van een deel van hersenweefsel (resectie) worden uitgevoerd. MST kan ook worden gebruikt voor de behandeling van kinderen met Landau-Kleffner syndroom (LKS), een zeldzame kinderziekte hersenaandoening die aanvallen veroorzaakt en beïnvloedt de delen van de hersenen die spraak en begrip regelen.

Kandidaten voor MST ondergaan een uitgebreide pre-chirurgie evaluatie – met inbegrip van inbeslagname monitoring, elektro-encefalogram (EEG), magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en positron emissie tomografie (PET). Deze tests helpen om het gebied te lokaliseren in de hersenen waar de toevallen en bepalen of een operatie mogelijk is.

Een andere test om elektrische activiteit in de hersenen te beoordelen is EEG-videobewaking, waarbij videocamera’s worden gebruikt om epileptische aanvallen te nemen als ze zich voordoen, terwijl de EEG controleert de hersenactiviteit. In sommige gevallen, invasieve monitoring – waarbij elektroden in de schedel worden over een bepaald gebied van de hersenen – wordt ook gebruikt om het weefsel belast aanvallen verdere omschrijving.

MST vereist blootstellen van een gebied van de hersenen met behulp van een zogenaamde een craniotomie. ( “Crani” verwijst naar de schedel en “otomy” betekent “in te snijden.”) Nadat de patiënt in slaap gebracht met verdoving, maakt de chirurg een incisie (snede) in de hoofdhuid, verwijdert een stuk bot en terugtrekt een deel van de dura, de taaie vlies dat de hersenen bedekt. Dit creëert een “venster” waarin de chirurg zijn of haar chirurgische instrumenten. De chirurg maakt gebruik van informatie die tijdens de pre-operatieve beeldvorming van de hersenen te helpen identificeren het gebied van abnormale hersenweefsel en te voorkomen dat delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de vitale functies.

Met behulp van een chirurgische microscoop en een vergroot beeld van de hersenen veroorzaken, maakt de chirurg een reeks parallelle, ondiepe sneden (doorsnijdingen) grijze stof, net onder de pia mater (subpiale), de delicate membraan dat de hersenen omgeeft (het ligt onder de dura). De sneden worden gemaakt over het gehele gebied geïdentificeerd als de bron van de aanvallen. Na de transacties worden gemaakt, de dura en bot zijn vast weer op zijn plaats, en de hoofdhuid wordt gesloten met hechtingen of nietjes.