familiaire adenomateuze polyposis

Familiaire adenomateuze polyposis (FAP) is een zeldzame erfelijke aandoening die extra weefsel (poliepen) te vormen in de dikke darm (colon) en de endeldarm veroorzaakt. Poliepen kunnen ook optreden in het bovenste maagdarmkanaal, met name het bovenste deel van de dunne darm (duodenum). Indien onbehandeld, poliepen van het colon en rectum zullen waarschijnlijk kwaadaardig worden in 40s.

De meeste mensen met familiaire adenomateuze polyposis uiteindelijk een operatie nodig om de dikke darm te verwijderen om kanker te voorkomen. De poliepen in de twaalfvingerige darm kanker kan ontwikkelen, maar kunnen gewoonlijk worden beheerd door zorgvuldige controle en regelmatig verwijderen van poliepen.

Over

Familiaire adenomateuze polyposis wordt veroorzaakt door een defect in het adenomateuze polyposis coli (APC) -gen. De meeste mensen erven de genetische afwijking van een ouder. Maar in ongeveer 25 procent van de gevallen, de genetische mutatie spontaan plaats.

De abnormale gen zorgt ervoor dat honderden of zelfs duizenden poliepen om te groeien in uw dikke darm en de endeldarm, meestal te beginnen met uw mid-teens. De poliepen zijn bijna 100 procent zeker te ontwikkelen tot darmkanker of rectale kanker tegen de tijd dat je in je jaren ’40.

Familiaire adenomateuze polyposis kunnen andere complicaties veroorzaken