hirsutisme ziekte

Hirsutisme (HUR-roet-iz-um) is een aandoening van ongewenste, mannelijk patroon haargroei bij vrouwen. Hirsutisme resultaten in grote hoeveelheden stijf en gepigmenteerde haar op delen van het lichaam waar mannen meestal groeien haren – gezicht, borst en rug.

De hoeveelheid van het lichaam van haar je hebt wordt grotendeels bepaald door je genetische make-up. Hirsutisme kunnen ontstaan ​​door teveel mannelijke hormonen genaamd androgenen, hoofdzakelijk testosteron. Hirsutisme kan ook worden veroorzaakt door een familie eigenschap.

symptomen

Een combinatie van zelfzorg en medische therapieën biedt een effectieve behandeling voor vele vrouwen met hirsutisme.

Verdiepen stem; balding; Acne; Verlaag in borstgrootte; Uitbreiding van de clitoris

Hirsutisme is overtollig haar meestal merkbaar rond de mond en kin van een vrouw.

Hirsutisme is stijf en gepigmenteerd lichaamshaar, verschijnen op het lichaam waar vrouwen niet vaak hebben haar – in de eerste plaats het gezicht, borst en rug.

Bij te hoge androgeen niveaus hirsutisme veroorzaken, kunnen andere symptomen ontwikkelen in de tijd, een proces genaamd virilization. Tekenen van virilisatie kunnen omvatten

Polycysteus ovarium syndroom. Deze veel voorkomende aandoening wordt veroorzaakt door een verstoring van de geslachtshormonen die kunnen leiden tot onregelmatige menstruatie, obesitas, onvruchtbaarheid en soms meerdere cysten op de eierstokken .; Cushing-syndroom. Cushing-syndroom treedt op wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan hoge niveaus van het hormoon cortisol. Daardoor kunnen wanneer de bijnieren te veel cortisol, of het kan optreden door medicijnen zoals prednison gedurende een lange periode .; Adrenogenitaal syndroom. Deze erfelijke aandoening wordt gekenmerkt door overmatige productie van steroïde hormonen, zoals cortisol en androgeen, door de bijnieren .; Tumoren. In zeldzame gevallen kan een androgeen-afscheidende tumor in de eierstokken of bijnieren hirsutisme veroorzaken .; Medicijnen. Sommige medicijnen kunnen hirsutisme veroorzaken. Een dergelijk geneesmiddel is danazol, die wordt gebruikt voor vrouwen met endometriose behandelen.

In de puberteit, de eierstokken van een meisje beginnen met een mix van vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen produceren. Hierdoor haren groeien in de oksels en schaamstreek. Hirsutisme kan optreden als de mix balans met een te hoog percentage van mannelijke geslachtshormonen (androgenen) wordt.

Familiegeschiedenis. Een aantal voorwaarden die hirsutisme veroorzaken, met inbegrip van adrenogenitaal syndroom en polycysteus ovarium syndroom, in de familie .; Voorgeslacht. Vrouwen in de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en Zuid-Aziatische afkomst hebben meer kans op het ontwikkelen van hirsutisme zonder aanwijsbare oorzaak dan zijn andere vrouwen.

Oorzaken

Hirsutisme kan worden veroorzaakt door

Soms kan hirsutisme optreden zonder aanwijsbare oorzaak. Dit gebeurt vaker in bepaalde bevolkingsgroepen, zoals vrouwen van de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en Zuid-Aziatische afkomst.

Verschillende factoren kunnen je kans op het ontwikkelen hirsutisme beïnvloeden. Deze omvatten

Hirsutisme kan soms emotioneel verontrustend. Sommige vrouwen voelen zich zelfbewust over het hebben van ongewenst lichaamshaar. Ook, hoewel hirsutisme geen fysieke complicaties, de onderliggende oorzaak van hormonale onbalans kan.

Als u hirsutisme en onregelmatige menstruatie, kunt u een aandoening genaamd polycysteus ovarium syndroom, dat de vruchtbaarheid kan remmen te hebben. Vrouwen die het nemen van bepaalde medicijnen voor de behandeling van hirsutisme dient zwangerschap te vermijden vanwege het risico op aangeboren afwijkingen.

Risicofactoren

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een arts die is gespecialiseerd in hormonale stoornissen (endocrinoloog) of huidproblemen (dermatoloog).

Noteer belangrijke persoonlijke informatie. Laat uw arts weten of er eventuele wijzigingen in je menstruele cyclus of als uw libido is merkbaar gestegen zijn geweest .; Een lijst van al uw geneesmiddelen en supplementen. Neem de specifieke naam en de dosis van deze medicijnen en hoe lang u al het nemen van hen .; Neem een ​​familielid of een vriend mee. Soms kan het moeilijk zijn om alle aan u verstrekt tijdens een afspraak informatie onthouden. Iemand die begeleidt u misschien iets dat je gemist of vergeten .; Noteer vragen aan uw arts te vragen. Je zou willen vragen over mogelijke diagnostische tests of specifieke behandelingen uw arts zou aanraden.

complicaties

Wanneer u uw afspraak te maken, vragen of u moet voorkomen dat het verwijderen van uw ongewenste haargroei, zodat de arts beter uw conditie te evalueren. U kunt ook

Wanneer ben je beginnen te ervaren symptomen ?; Heeft je menstruatiecyclus verandert, of heb je gestopt met het hebben van uw periode ?; Ben je in gewicht toenam ?; Heeft u nieuwe acne ontwikkeld ?; Heeft de grootte van uw borsten veranderd ?; Hebben anderen merkte op dat uw stem is veranderd ?; Bent u van plan binnenkort zwanger te worden?

Voorbeelden van vragen die uw arts kan vragen, onder meer

Orale anticonceptiva. De anticonceptiepil of andere hormonale anticonceptiva, die de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten, te behandelen hirsutisme door het remmen van androgeen-productie door de eierstokken. Orale anticonceptiva zijn een gemeenschappelijke behandeling van hirsutisme bij vrouwen die niet zwanger willen worden. Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en maagklachten .; Anti-androgenen. Deze types van drugs te blokkeren androgenen uit die verbonden zijn aan hun receptoren in je lichaam. De meest gebruikte anti-androgeen is voor de behandeling van hirsutisme spironolacton (Aldactone). Omdat deze medicijnen aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, is het belangrijk om trouw te gebruiken anticonceptie, terwijl ze te nemen .; Actueel room. Eflornithine (Vaniqa) is een recept crème speciaal voor overmatige gezichtsbeharing bij vrouwen. Het is direct toegepast op het getroffen gebied van uw gezicht en helpt trage nieuwe haargroei, maar niet te ontdoen van bestaande haar.

Voorbereiding voor uw afspraak

Testen die de hoeveelheid van bepaalde hormonen in het bloed, zoals testosteron meten, kunnen helpen bepalen of hirsutisme wordt veroorzaakt door verhoogde androgeenspiegels. Als androgeen niveaus in uw bloed verhoogd, kan uw arts een echografie of een CT-scan om de eierstokken en de bijnieren te controleren op tumoren of cystes aanraden.

De behandeling van hirsutisme gaat vaak gepaard met een combinatie van zelfzorg methoden, hair-removal therapieën en medicijnen.

Elektrolyse. Deze behandeling houdt in het plaatsen van een kleine naald in elke haarfollikel. De naald geeft een puls van elektrische stroom te beschadigen en uiteindelijk de follikel te vernietigen. Elektrolyse is een effectieve hair-removal procedure, maar het kan pijnlijk zijn. Een verdovende crème verspreid op uw huid voordat de behandeling kan dit ongemak te verminderen .; Lasertherapie. In deze werkwijze wordt een bundel sterk geconcentreerde licht (laser) gepasseerd huid de haarzakjes beschadigen en voorkomen dat haar groeien. Je kan wat roodheid van de huid hebben en zwelling na lasertherapie om haar te verwijderen. Laser therapie voor ontharing draagt ​​ook een risico op brandwonden en verkleuring van de huid. Laser behandelingen zijn ook duur.

Medicijnen genomen voor hirsutisme meestal enkele maanden duren voordat je een significant verschil in de haargroei te zien. Medicijnen kunnen onder meer

Plukken. Met een pincet is een goede manier om enkele haren te verwijderen, maar niet bruikbaar voor het verwijderen van een groot deel van haar .; Scheren. Scheren is snel en goedkoop, maar het moet regelmatig worden herhaald, omdat het het haar verwijdert alleen tot aan de oppervlakte van uw huid .; Waxen. Waxen gaat het toepassen van warme wax op uw huid, waar de ongewenste haar groeit. Zodra de was verhardt, het is terug getrokken uit de huid tegen de richting van de haargroei, het verwijderen van haar. Waxen verwijdert haar uit een groot gebied snel, maar het kan tijdelijk steken en soms veroorzaakt irritatie en roodheid van de huid .; Chemische ontharingsmiddelen. Over het algemeen verkrijgbaar als gels, lotions of crèmes die je verspreid over je huid, chemische ontharingsmiddelen werken door het afbreken van de eiwitstructuur van de haarschacht. Sommige mensen zijn allergisch voor de chemicaliën die worden gebruikt in ontharingsmiddelen.

Om ongewenst haar permanent te verwijderen, opties omvatten

Zelfzorg methoden voor het verwijderen van ongewenste lichaamshaar omvatten

Tests en diagnose

In plaats van het verwijderen van ongewenst lichaamshaar, sommige vrouwen gebruiken bleken. Bleken verwijdert de haarkleur, waardoor het haar minder zichtbaar. Bleken kan huidirritatie veroorzaken, dus test het bleekmiddel op een klein gebied eerst.

Hirsutisme is over het algemeen niet te voorkomen. Maar als u een polycysteus ovarium syndroom, het regelen van obesitas kan helpen verminderen hirsutisme.

Behandelingen en drugs

Symptomen en de behandeling van

1

Lifestyle en huismiddeltjes

 1

het voorkomen

Meer informatie over hirsutisme

)

Meer over hirsutisme