Hodgkin lymfoom (ziekte van Hodgkin)

Hodgkin lymfoom – vroeger bekend als de ziekte van Hodgkin – is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van je immuunsysteem.

In Hodgkin-lymfoom, cellen in het lymfestelsel groeien abnormaal en kunnen zich buiten het lymfestelsel. Als Hodgkin lymfoom vordert, compromissen vermogen van uw lichaam om infecties te bestrijden.

Hodgkin lymfoom is één van twee algemene soorten kanker van het lymfatische systeem. Het andere type, non-Hodgkin lymfoom, veel vaker voor.

Vooruitgang in de diagnose en behandeling van Hodgkin lymfoom hebben geholpen mensen geven daarmee de kans op een volledig herstel diagnose. De prognose blijft verbeteren voor mensen met Hodgkin lymfoom.

Hodgkin lymfoom tekenen en symptomen kunnen

Wanneer een arts te zien

Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je zorgen te maken te hebben.

Classical Hodgkin lymfoom

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van Hodgkin lymfoom.

Artsen weten dat de meeste Hodgkin lymfoom ontstaat wanneer een infectiebestrijdende cel genoemd een B cel ontwikkelt een mutatie in het DNA. De mutatie vertelt de cellen snel te delen en om verder te leven als een gezonde cel zou sterven. De mutatie veroorzaakt een groot aantal grote, abnormale B-cellen ophopen in het lymfestelsel, waar ze verdringen gezonde cellen veroorzaken en de symptomen van de ziekte van Hodgkin.

Verschillende types van Hodgkin lymfoom bestaan. Het type is gebaseerd op de typen cellen die betrokken zijn in ziektes en hun gedrag. Uw type bepaalt uw behandeling opties.

Klassieke Hodgkin lymfoom is de meest voorkomende vorm van deze ziekte. Het kan verder worden onderverdeeld in subtypes. Mensen gediagnosticeerd met lymfoom klassieke Hodgkin hebben grote, abnormale cellen zogenaamde Reed-Sternberg cellen in hun lymfeklieren.

-Lymfocyt overheersend Hodgkin lymfoom

Subtypes van lymfoom klassieke Hodgkin omvatten

Deze veel zeldzamer type Hodgkin lymfoom omvat grote, abnormale cellen die soms popcorn cellen worden genoemd vanwege hun uiterlijk. De behandeling kan afwijken van het klassieke type. Personen met dergelijke Hodgkin kan een betere kans op genezing bij de diagnosestelling in een vroeg stadium hebben.

Factoren die het risico van Hodgkin lymfoom verhogen zijn

Maak een afspraak met uw huisarts of een huisarts als u tekenen of symptomen die je je zorgen maakt. Na de diagnose, kan uw arts u doorverwijzen naar een specialist die Hodgkin lymfoom behandelt, zoals een hematoloog, medisch oncoloog of radiotherapeut.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn. Hier is wat informatie om u te helpen klaar te krijgen, en wat te verwachten van uw arts.

Wat je kunt doen

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste van uw tijd samen. Lijst uw vragen van de belangrijkste aan de minst belangrijke, voor het geval de tijd om is. Voor Hodgkin-lymfoom, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om aanvullende vragen te stellen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan te reserveren. Uw arts kan vragen

Tests en procedures voor de diagnose Hodgkin lymfoom omvatten

Na uw arts de omvang van uw Hodgkin lymfoom heeft bepaald, zult je kanker een podium worden toegewezen. stadium van uw kanker helpt bij het bepalen van uw prognose en uw behandeling opties.

Stadia van Hodgkin lymfoom omvatten

Wat te verwachten van uw arts

Bovendien, uw arts maakt gebruik van de letters A en B aan te geven of je ervaart symptomen van Hodgkin lymfoom

Welke behandelingsmogelijkheden zijn geschikt voor lymfoom van uw Hodgkin is afhankelijk van uw type en het stadium van de ziekte, uw algehele gezondheid en uw p. Het doel van de behandeling is om zo veel kankercellen te vernietigen mogelijk en brengen de ziekte in remissie.

Staging Hodgkin lymfoom

Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die chemicaliën gebruikt om lymfoom cellen te doden. Chemotherapie drugs door je bloedbaan en kunnen vrijwel alle gebieden van je lichaam te bereiken.

Chemotherapie wordt vaak gecombineerd met bestralingstherapie bij mensen met lymfoom beginnende klassiek type Hodgkin. Radiotherapie wordt meestal gedaan na chemotherapie. In geavanceerde lymfoom van Hodgkin, kan chemotherapie alleen worden gebruikt of in combinatie met bestralingstherapie.

Cytostatica kan worden genomen in pilvorm, via een ader in de arm of soms beide toedieningswijzen worden gebruikt. Meerdere combinaties van chemotherapeutische geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling Hodgkin lymfoom.

Bijwerkingen van chemotherapie zijn afhankelijk van de specifieke geneesmiddelen je krijgt. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en haaruitval. Ernstige langdurige complicaties optreden, zoals schade aan het hart, longschade, vruchtbaarheidsproblemen en andere kankers, zoals leukemie.

Radiotherapie maakt gebruik van hoge-energiestralen, zoals X-stralen, om kankercellen te doden. Voor klassieke Hodgkin-lymfoom, kan bestraling alleen worden gebruikt, maar wordt vaak gebruikt na chemotherapie. Mensen met lymfoom vroeg stadium lymfocyt-predominant Hodgkin typisch ondergaan radiotherapie alleen.

Tijdens de bestraling, lig je op een tafel en een grote machine beweegt om je heen, de leiding van de energie-balken op specifieke punten op je lichaam. Straling kan worden gericht op lymfklieren en de nabije omgeving knooppunten waar de ziekte zou vorderen. De duur van bestraling varieert, afhankelijk van het stadium van de ziekte.

chemotherapie

Radiotherapie kan roodheid en haaruitval op de plaats waar de straling wordt gericht. Veel mensen ervaren vermoeidheid tijdens radiotherapie. Meer ernstige risico’s omvatten hartaandoeningen, beroertes, schildklier problemen, onvruchtbaarheid en andere vormen van kanker, zoals borstkanker en longkanker.

Een stamceltransplantatie is een behandeling om uw zieke beenmerg te vervangen door gezonde stamcellen die helpen groeien nieuwe beenmerg. Een stamceltransplantatie kan een optie zijn als Hodgkin lymfoom terugkeert, ondanks de behandeling.

Tijdens een stamceltransplantatie, zijn je eigen bloed stamcellen verwijderd, ingevroren en opgeslagen voor later gebruik. Volgende ontvangt u een hoge dosis chemotherapie en bestraling om kankercellen te vernietigen in je lichaam. Tot slot uw stamcellen worden ontdooid en in je lichaam geïnjecteerd door je aderen. De stamcellen helpen opbouwen gezond beenmerg.

Geen andere geneesmiddelen gevonden voor de behandeling van Hodgkin lymfoom. Maar alternatieve geneeskunde kan u helpen omgaan met de stress van een diagnose van kanker en de bijwerkingen van de behandeling van kanker. Praat met uw arts over uw opties, zoals

bestraling

Stamceltransplantatie

Een diagnose Hodgkin lymfoom kan zeer uitdagend zijn. De volgende strategieën en middelen kunnen maken omgaan met kanker makkelijker

een bezoek aan uw arts