hoe worden stents gebruikt?

Artsen kunnen stents gebruiken voor de behandeling van coronaire hartziekte (CHD). CHD is een ziekte waarbij een wasachtige stof genaamd plaque opbouwt binnen de kransslagaders. Deze slagaders geef je hartspier met zuurstofrijk bloed.

Wanneer plaque bouwt in de slagaders, wordt de aandoening, de zogenaamde atherosclerose.

Plaque vernauwt de kransslagaders, waardoor de stroom van zuurstofrijk bloed naar je hart. Dit kan leiden tot pijn op de borst of ongemak genoemd angina.

Voor de kransslagaders

De opbouw van plaque maakt het ook waarschijnlijker dat bloedstolsels in uw kransslagaders zal vormen. Als bloedstolsels te blokkeren een kransslagader, zal een hartaanval voorkomen.

Voor de halsslagaders

Artsen kunnen percutane coronaire interventie (PCI), ook bekend als coronaire angioplastie, stents en gebruiken voor de behandeling van CHD. Tijdens PCI, is een dunne, flexibele buis met een ballon of andere inrichting op het uiteinde schroefdraad door een bloedvat naar de smalle of geblokkeerde kransslagader.

Eenmaal geplaatst, wordt de ballon opgeblazen om de plaque te comprimeren tegen de wand van de slagader. Dit herstelt de bloedstroom door de slagader, die angina en andere CHD symptomen vermindert.

Tenzij een slagader te klein, meestal een stent wordt geplaatst in het behandelde gedeelte van de slagader tijdens PCI. De stent ondersteunt binnenwand van de slagader. Het vermindert ook de kans dat de slagader smal of weer verstopt wordt. Een stent kan ook een slagader dat werd gescheurd of gewond tijdens PCI ondersteunen.

Zelfs met een stent, er is ongeveer 10-20 procent kans dat een slagader weer smal of geblokkeerd zal worden in het eerste jaar na PCI. Wanneer een stent wordt gebruikt, kan het risico oplopen tot 10 keer zo hoog. Uit onderzoek is gebleken dat na verloop van tijd, mensen die coronaire stents minder gevaar van risico’s van de operatie, maar meer vatbaar voor het risico op chronische ziekten, zoals type 2 diabetes en nierfalen.

Artsen kunnen ook stents gebruikt voor de behandeling van de ziekte halsslagader. Dit is een ziekte waarbij plaque bouwt in de slagaders die langs elke zijde van de nek. Deze slagaders, genaamd halsslagaders leveren zuurstofrijk bloed naar je hersenen.

De opbouw van plaque in de halsslagader beperkt de bloedstroom naar je hersenen en brengt u een verhoogd risico op een beroerte.

Artsen gebruiken stents te helpen ondersteunen van de halsslagaders nadat ze zijn verbreed met PCI. Onderzoekers blijven de risico’s en voordelen van de halsslagader stenting verkennen.

Plaque kan ook andere slagaders, zoals in de nieren en ledematen verkleinen. Smalle nierslagaders kan invloed hebben op de nierfunctie en leiden tot ernstige hoge bloeddruk.

Smalle slagaders in de ledematen, een aandoening genaamd perifeer vaatlijden (P.A.D.), kan pijn en kramp in de aangedane arm of been veroorzaken. Ernstige vernauwing kan volledig afgesneden bloedtoevoer naar een ledemaat, die kan een operatie noodzakelijk.

Om deze problemen te verlichten, kunnen artsen PCI doen op een smalle nier, arm of been slagader. Ze zullen vaak een stent in de aangetaste slagader tijdens de procedure. De stent helpt bij de ondersteuning van de slagader en open houden.

De aorta is een belangrijke slagader die zuurstofrijk bloed vervoert vanaf de linkerkant van het hart naar het lichaam. Deze slagader loopt door de borst en naar beneden in de buik.

Na verloop van tijd, kunnen sommige delen van de muren van de aorta te verzwakken. Deze zwakke gebieden kunnen een uitstulping in de slagader genoemd aneurysma veroorzaken. Een aneurysma in de aorta kan barsten, waardoor ernstige interne bloeden. Bij aneurysma’s optreden, zijn ze meestal in de abdominale aorta.

Om te helpen voorkomen dat een uitbarsting, kan de arts een weefsel stent plaatsen in de zwakke plek van de abdominale aorta. De stent wordt een sterkere binnenvoering van de slagader.

Aneurysma’s kunnen ook ontstaan ​​in het gedeelte van de aorta dat door de borst loopt. Artsen gebruiken ook stents om deze aneurysma’s te behandelen. Hoe goed de stents te werken op de lange termijn nog steeds is niet bekend.

Een ander probleem dat kan optreden in de aorta is een scheur in de binnenwand. Als bloed in de scheur wordt gedwongen, zal verbreden.

De scheur kan bloedtoevoer naar de weefsels die de aorta dient te verminderen. Mettertijd kan de scheur bloedstroom door de slagader blokkeren of barsten. Als dit gebeurt, het gebeurt meestal in de borst gedeelte van de aorta.

Voor andere slagaders

Onderzoekers zijn het ontwikkelen en testen van nieuwe soorten stents die bloed zal verhinderen dat uitmondt in de aorta tranen. Een stent geplaatst in de gescheurde zone van de aorta kan helpen herstellen normale bloedstroom en het risico van een burst aorta verminderen.

Beschrijft wat een stent is en hoe het wordt gebruikt als onderdeel van een zogenaamde percutane coronaire interventie of PCI, ook wel angioplastiek. Toont hoe een stent wordt geplaatst in het hart en hoe een stent functioneert.

Voor de aorta in de buik of borst

Om af te sluiten Aorta Tears