jicht gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Jicht is een aandoening gekenmerkt door teveel urinezuur in het bloed en weefsels. Bij jicht, zijn kristallen van urinezuur in de gewrichten afgezet, waar ze veroorzaken een vorm van artritis genoemd jichtartritis. Dezelfde kristallen kunnen afzetten in de nieren, waar ze nierstenen kunnen veroorzaken .; Er zijn drie belangrijke oorzaken van de hoge niveaus van urinezuur die leiden tot jicht; Een dieet rijk aan chemische stoffen genaamd purines, omdat purines door het lichaam worden opgesplitst in urinezuur. Voedingsmiddelen die een hoog niveau van purines bevatten onder andere ansjovis, nootjes, en orgel voedingsmiddelen zoals lever, nieren en zwezeriken .; Hoge productie van urinezuur in het lichaam. Dit kan gebeuren om onbekende redenen. Het kan ook voorkomen in bepaalde erfelijke genetische stofwisselingsziekten, leukemie en tijdens chemotherapie voor kanker .; De nieren niet genoeg urinezuur uitscheiden. Dit kan worden veroorzaakt door nierziekte, honger en alcoholgebruik, vooral drankmisbruik. Dit kan ook optreden bij mensen die geneesmiddelen genaamd diuretica (zoals hydrochloorthiazide of furosemide).

symptomen

De eerste aanval van jicht gaat meestal slechts één gewricht, meestal de grote teen. Het kan echter invloed op andere gewrichten, zoals knie, enkel, pols, voet of vinger. In jichtartritis, kan het gewricht rood, gezwollen en zeer mals aanvoelen. Doorgaans zal zelfs een laken poetsen tegen de gezamenlijke veroorzaken intense pijn .; Na de eerste aanval van jicht, recentere episoden vaker meer dan één verbinding tegelijk betrekken. Soms, als jicht duurt vele jaren, kan urinezuur kristallen te verzamelen in de gewrichten of pezen, onder de huid, of aan de buitenkant van de oren, de vorming van een witachtige deposito zogenaamde tophus .; Diagnose; Uw arts zal u vragen over uw medicijnen, voeding, alcoholgebruik en over een familiegeschiedenis van jicht. Uw arts zal u onderzoeken, en hij of zij zal kijken naar uw pijnlijke gewrichten en zoek uw huid tophi .; Uw arts kan een steriele naald te gebruiken om een ​​monster van de vloeistof uit je ontstoken gewricht te verwijderen. Dit gewrichtsvloeistof wordt in een laboratorium voor microscopisch urinezuur kristallen, die de diagnose jichtartritis bevestigen onderzocht. Uw arts kan ook bloedonderzoek laten doen om het niveau van urinezuur in het bloed te meten. Afhankelijk van uw geschiedenis en symptomen, moet u wellicht extra bloedonderzoek en urineonderzoek om te controleren hoe goed uw nieren werken .; Verwachte duur; Zonder behandeling, de pijn van jicht duurt meestal enkele dagen, maar het is het meest intens tijdens de eerste 24 tot 36 uur. Het interval tussen de aanvallen varieert nogal. Sommige mensen hebben ze om de paar weken, terwijl anderen gaan jaren tussen de aanvallen. Na een aantal jicht aanvallen, kan een gezamenlijke langer duren om te verbeteren of te blijven ontstoken en pijnlijk .; preventie; Om u te helpen jicht te voorkomen; Volg een gezond dieet .; Vermijd het gebruik van alcohol, met name binge drinking .; Voorkom uitdroging .; Afvallen als je zwaarlijvig bent .; Vermijd diuretica (plaspillen), indien mogelijk.

Diagnose

Uw arts zal u vragen over uw medicijnen, voeding, alcoholgebruik en over een familiegeschiedenis van jicht. Uw arts zal u onderzoeken, en hij of zij zal kijken naar uw pijnlijke gewrichten en zoek uw huid tophi.

Hoe lang duurt het?

Zonder behandeling, de pijn van jicht duurt meestal enkele dagen, maar het is het meest intens tijdens de eerste 24 tot 36 uur. Het interval tussen de aanvallen varieert nogal. Sommige mensen hebben ze om de paar weken, terwijl anderen gaan jaren tussen de aanvallen. Na een aantal jicht aanvallen, kan een gezamenlijke langer duren om te verbeteren of te blijven ontstoken en pijnlijk.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Om te voorkomen dat jicht

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Om een ​​aanval van jicht te behandelen, uw arts zal meestal beginnen met het voorschrijven van een niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID), zoals indomethacine (Indocin), ibuprofen (Advil, Motrin en anderen) of naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn en anderen ). Aspirine moet worden vermeden, omdat dit het niveau van urinezuur in het bloed kan verhogen (hoewel lage dosis aspirine voor de preventie van hart-en vaatziekten of een beroerte heeft weinig effect op jicht).

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Bel uw arts wanneer u pijn en zwelling in een gewricht. Als u jicht in het verleden hebt gehad, kan uw arts raden u NSAID’s beschikbaar hebben, zodat je ze bij de eerste tekenen van een aanval kan nemen.

Prognose

Meer dan 50% van de mensen die een aanval van jicht meestal binnen zes maanden hebben gehad zal een tweede te hebben, om twee jaar. Voor mensen met ernstigere ziekte langdurige preventieve medicatie is zeer effectief in het verlagen van urinezuur, die aanvallen en gedurende maanden tot jaren kan voorkomen oorzaak tophi te lossen.